Anemia
Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiety w ciąży, a niski poziom żelaza podczas ciąży może mieć negatywne konsekwencje zarówno dla matki jak i dziecka. Żelazo pomaga w produkcji czerwonych krwinek, które przenoszą tlen w całym organizmie. W rezultacie anemia w czasie ciąży może prowadzić do niskiej wagi urodzeniowej i przedwczesnego porodu. Dodatkowo, niski poziom żelaza został powiązany z rozwojem zaburzeń, w tym schizofrenii, autyzmu i słabego wiązania u noworodków.
Pomimo korzyści płynących z diety wegańskiej, kobiety w ciąży powinny rozważyć ryzyko związane z niedoborem żelaza. Niehemowa forma żelaza w pokarmach roślinnych nie jest łatwo wchłaniana przez organizm, co prowadzi do niskiego poziomu żelaza w czasie ciąży i prawdopodobnie przedwczesnego porodu. Dodatkowo, diety wegańskie mają tendencję do niskiej zawartości jodu, co może negatywnie wpływać na rozwój dziecka. Na szczęście roślinne źródła białka mogą pomóc w zaspokojeniu zalecanego dziennego zapotrzebowania na białko u kobiet w ciąży. Niewystarczający poziom jodu może również powodować słaby wzrost niemowlęcia i może prowadzić do upośledzenia tarczycy. Niedobór witaminy D w czasie ciąży jest kolejnym częstym problemem. Brak witaminy D w czasie ciąży może prowadzić do stanu przedrzucawkowego, niskiej wagi urodzeniowej lub innych dolegliwości zdrowotnych.
Chociaż istnieje niewiele badań dotyczących specyfiki niedoboru witaminy D w czasie ciąży, zaleca się, aby wegańskie kobiety w ciąży widziały się z dietetykiem i przyjmowały suplementy witaminy D przed zajściem w ciążę. Poziom witaminy D w ciąży jest szczególnie ważny podczas ciąży wegańskiej, ponieważ większość dostępnych źródeł witaminy D jest pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie matki będą musiały polegać na wzbogaconej żywności lub suplementach, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na witaminę D.
Niedobór żelaza
Żelazo jest niezbędnym minerałem, który znajduje się w czerwonych krwinkach i tkankach organizmu. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości żelaza w swojej diecie, możesz doświadczyć takich objawów jak anemia i spadek energii. Żelazo jest również niezbędne do wytwarzania niektórych hormonów, w tym hemoglobiny. Istnieje wiele źródeł żelaza w żywności roślinnej. Żelazo niehemowe znajduje się w pełnoziarnistych zbożach, suszonej fasoli i ciemnozielonych warzywach liściastych. Żelazo przyczynia się również do produkcji innego białka zwanego mioglobiną, które jest niezbędne do transportu tlenu do mięśni ciała.
Żelazo jest ważne w ciąży, ponieważ pomaga w rozwoju krwi dziecka. Badania wykazały, że niski poziom żelaza u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. Na szczęście istnieje wiele pokarmów bogatych w żelazo, które są odpowiednie dla diety wegańskiej. Możesz również włączyć pokarmy bogate w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza.
Wegetarianie i weganie powinni unikać ze swojej diety mięsa, ryb, drobiu i innych produktów zwierzęcych. Jednak dieta wegetariańska zawiera mniej pokarmów bogatych w żelazo niż dieta wegańska. Oznacza to, że kobiety w ciąży z niedoborem żelaza mają niższy poziom tego pierwiastka we krwi niż kobiety wegańskie. Oznacza to, że muszą one uzupełniać swoją dietę suplementami witaminowymi.
Kobiety wegańskie powinny skonsultować się ze swoim dostawcą opieki zdrowotnej, aby upewnić się, że otrzymują wystarczającą ilość witaminy B-12, aby wspierać ciążę. Witamina B-12 pomaga organizmowi tworzyć DNA i komórki krwi. Pomaga również zapobiegać anemii megaloblastycznej. Podczas ciąży, kobiety w ciąży powinny zasięgnąć porady lekarza w sprawie suplementacji witaminy B-12, która może być w kapsułkach lub zastrzykach.
Niedobór folianów
Niedobór folianów w ciąży wegańskiej to możliwy problem dla kobiety ciężarnej, która nie spożywa wystarczającej ilości produktów zwierzęcych. Chociaż folian jest naturalnie obecny w wielu pokarmach roślinnych, jest to również składnik odżywczy, który może być uszczuplony w diecie podczas ciąży. Folian jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla rozwoju cewy nerwowej dziecka. Bogate w folian pokarmy roślinne można znaleźć w wielu daniach wegańskich. Aby uzyskać optymalny poziom folianów, kobiety w ciąży powinny uzupełniać swoją dietę suplementem folianowym lub jeść wzbogaconą żywność.
Niedobór folianów może prowadzić do wad wrodzonych u dzieci. Niektóre z tych wad wrodzonych obejmują rozszczep kręgosłupa, w którym rdzeń kręgowy nie rozwija się w pełni w łonie matki. Takie dzieci będą często wymagały operacji i będą miały niepełnosprawność fizyczną po urodzeniu. Innym rzadkim stanem jest anencefalia, gdzie mózg i rdzeń kręgowy nie rozwijają się w pełni w łonie matki. Te nieprawidłowości mogą prowadzić do przedwczesnego porodu lub martwego urodzenia. Dlatego eksperci zalecają, aby każda kobieta w wieku rozrodczym przyjmowała kwas foliowy.
Folian jest kluczowym składnikiem odżywczym podczas ciąży wegańskiej. Jest on szczególnie ważny w fazie przedkoncepcyjnej, jak i w samej ciąży. Oprócz pokarmów bogatych w folian, matka powinna również przyjmować codziennie suplement kwasu foliowego. Ponadto powinna być świadoma zagrożeń związanych z niedoborem witaminy D. Niedobór folianów może prowadzić do anemii, która skutkuje niską liczbą RBC we krwi. Anemia nie tylko wpłynie na zdrowie matki i dziecka, ale może nawet spowodować poważne powikłania.
Niedobór witaminy D
Jeśli rozważasz ciążę wegańską, powinnaś być świadoma ryzyka związanego z niedoborem witaminy D. Twój lekarz może powiedzieć ci, co jeść i pić, aby zapobiec niedoborowi witaminy D, a także jakie suplementy są bezpieczne dla wegan. Dieta wegańska może zawierać niewielkie ilości produktów sojowych, pełnych ziaren, orzechów i nasion, ale ważne jest, aby pamiętać, że może być konieczne przyjmowanie suplementów, jeśli martwisz się o niedobór.
Niedobór witaminy D w czasie ciąży może być niebezpieczny dla Ciebie i Twojego dziecka. Zwiększa ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, cukrzycy ciążowej, przedwczesnych porodów i niskiej wagi urodzeniowej. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku ciąży wegańskiej. Ponieważ większość naturalnych źródeł witaminy D jest pochodzenia zwierzęcego, weganie mogą potrzebować polegać na wzbogaconej żywności i suplementach, aby uzyskać zalecaną dzienną dawkę.
Witamina D znajduje się naturalnie w żółtkach jaj, łososiu, oleju z wątroby dorsza i grzybach. Niestety, wielu wegan nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D poprzez swoją dietę. Z tego powodu suplementacja jest najlepszym rozwiązaniem. Na szczęście istnieje kilka przyjaznych dla wegan źródeł witaminy D, a także dostępnych jest wiele suplementów.
Żelazo jest ważne dla rozwoju twojego dziecka. Wegańska kobieta w ciąży powinna przyjmować co najmniej 30 mg żelaza dziennie. Na szczęście istnieje mnóstwo wegańskich źródeł żelaza, takich jak brokuły, owoce cytrusowe i produkty pomidorowe. Dieta wegańska zawiera również dużo witaminy C, która może poprawić wchłanianie żelaza.
Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywają ważną rolę we wczesnym rozwoju wzrokowym i neurologicznym dziecka. Badania pokazują, że standardowa zachodnia dieta jest poważnie uboga w te składniki odżywcze. W rezultacie kobiety w ciąży stają się ich pozbawione, a ich poziom omega-3 nadal spada z każdą kolejną ciążą. Dlatego zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych w czasie ciąży jest kluczowe dla zdrowia i rozwoju zarówno matki, jak i dziecka. Suplementacja EPA i DHA może poprawić zarówno rozwój wzrokowy, jak i poznawczy, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii.
Na szczęście istnieją wegetariańskie źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Możesz uzyskać te kwasy tłuszczowe z oleju lnianego, orzechów włoskich, nasion perilli i oleju rzepakowego. Osoby o niskim poziomie kwasów tłuszczowych omega-3 powinny skonsultować się z lekarzem, aby ustalić, ile powinny ich spożywać i jak je uzupełniać.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do utrzymania zdrowego organizmu. Oprócz utrzymania zdrowego ciśnienia krwi i odpowiedzi zapalnej, kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają regulować wiele funkcji fizjologicznych. Wspierają również układ nerwowy i funkcjonowanie nerek. W rzeczywistości zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnego porodu i depresji poporodowej.
Jeśli jednak jesteś weganinem i nie możesz spożywać ryb, możesz suplementować EPA z mikroalg. Typowy wegański suplement zawiera 200 mg DHA i 100 mg EPA na kapsułkę. Aby osiągnąć optymalne wyniki, podwoić tę ilość, jeśli jesteś w stanie sobie na to pozwolić.
Niedobór witaminy B12
Jeśli jesteś w ciąży i jesteś weganką, to powinnaś szczególnie uważać, aby nie cierpieć na niedobór witaminy B12. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) niedawno zaktualizował swoje zalecenia dotyczące B12, które teraz wynoszą 4,5 mikrogramów dziennie dla kobiet w ciąży. Weganie mogą potrzebować dodać więcej, więc należy skonsultować się z lekarzem, aby określić swoje potrzeby.
Wegetarianie są również zagrożeni niedoborem witaminy B12. Zaleca się wykonanie badania krwi co najmniej raz w roku. Dodatkowo weganie powinni wykonywać badanie krwi na obecność B12 co dwa lata. Dzieje się tak dlatego, że wegetarianie mają tendencję do podwyższonego poziomu homocysteiny, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia wad wrodzonych.
Weganie powinni spożywać wzbogaconą żywność, aby uzupełnić swoją dietę w odpowiednie ilości witaminy B12. Jeśli nie są w stanie tego zrobić, powinny rozważyć przyjmowanie suplementu witaminy B12. Większość witamin prenatalnych zawiera od czterech do 12 mcg witaminy B12. Najlepiej wybrać formę cyjanokobalaminową witaminy, ponieważ jest ona skuteczniejsza i ma większą biodostępność.
Badania wykazały, że kobiety stosujące dietę wegańską mają tendencję do niskiego poziomu witaminy B12 we krwi. Ten niedobór może zwiększyć ryzyko powikłań ciążowych, w tym przedwczesnego porodu i niskiej wagi urodzeniowej. Może również prowadzić do przedwczesnego porodu, a nawet wad wrodzonych.