Dlaczego marchewki dla dzieci są wybielane?

Porady dotyczące podróżowania z dzieckiem

Dlaczego marchewki dla niemowląt są wybielane? W tym artykule omówimy dlaczego zewnętrzna strona marchewki jest wybielana, czy jest to konieczne, aby usunąć zanieczyszczenia mikrobiologiczne i czy powoduje to raka. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz dobrze przygotowany, aby wybrać zdrowszą, smaczniejszą marchewkę. W końcu ostrość marchewek sprawia, że są one świetnym źródłem witaminy A. Ponadto są pyszną przekąską, więc dlaczego miałbyś chcieć je zepsuć?

Dlaczego marchewki dla niemowląt są wybielane

Podczas gdy niektórzy twierdzą, że chlor używany w procesie wybielania marchewek sprawia, że są one białe, inni twierdzą, że proces ten jest nieszkodliwy, a chlorowana woda nie powoduje żadnych złych skutków. Odpowiedź zależy od zastosowanej metody dezynfekcji, ale wielu producentów produktów przyjęło pewne najlepsze praktyki w celu zmniejszenia ryzyka skażonej żywności. Oto kilka wskazówek, jak wybrać bezpieczny produkt. Po pierwsze, upewnij się, że jest on wolny od bakterii i pestycydów.

To nie zawartość chloru jest przyczyną białego filmu. W wielu przypadkach biały film na marchwi jest po prostu naturalnym zjawiskiem spowodowanym przez proces suszenia. Jednak kiedy marchew jest krojona na kawałki w rozmiarze dziecięcym, najpierw jest ona przerabiana na marchew o regularnym rozmiarze. Następnie są one przetwarzane przez maszynę do obierania, a na koniec są zanurzane w mieszaninie wody z chlorem. Zabieg ten zabija bakterie i zapobiega chorobom przenoszonym przez żywność.

Biała warstwa jest kolejnym czynnikiem wpływającym na białość marchwi baby. Podczas procesu suszenia cała marchew staje się sucha. Pod wpływem powietrza skórka marchwi ulega uszkodzeniu i powstaje biała warstwa. Proces ten nie szkodzi wartościom odżywczym marchewki, ale może sprawić, że będzie ona miała suchy i kredowy smak. Dlatego niektórzy twierdzą, że marchewki dla niemowląt są niepotrzebnie wybielane.

Kolejną obawą związaną z młodą marchewką jest jej wpływ na zdrowie. W przeciwieństwie do zwykłych marchewek, marchewki dla dzieci nie są sprzedawane bez mycia. Zamiast tego są one myte w roztworze chloru, który jest rozcieńczony do niskiego stężenia, a następnie płukane. Według Fundacji Produce For Better Health, ten roztwór chloru nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu i jest porównywalny z roztworem chloru w wodzie wodociągowej.

Pomimo negatywnych skojarzeń, marchewki dla niemowląt są doskonałym źródłem błonnika. Niektóre z nich są zbierane wcześnie, zanim nabiorą drzewnego smaku, natomiast większość jest zbierana po osiągnięciu pierwszego stadium wzrostu. Marchewki te są następnie krojone na 5 cm kawałki i wprowadzane do maszyny, która usuwa ich zewnętrzne warstwy i zaokrągla końce. W końcu stają się „dzieckiem” i można je znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym w Ameryce Północnej.

Poza tym, że jest mniejsza, marchewki baby mają te same składniki odżywcze i smak, co zwykła marchew. Jej kształt jest również inny niż zwykłej, a to samo dotyczy jej smaku. W rezultacie marchewki są słodsze i mniej zdrewniałe niż zwykłe. Proces ten pomaga im zachować więcej składników odżywczych. Możesz więc cieszyć się korzyściami płynącymi z marchewek dla niemowląt bez poczucia winy.

Czy chlor powoduje raka?

Prawdopodobnie zastanawiałeś się: „Czy chlor powoduje raka w marchewkach dla niemowląt?”. Nie jest jasne, ile dokładnie chloru znajduje się w tych smacznych przekąskach, ale prawdopodobnie nie jest to tak dużo, jak myślisz. Chlor jest szeroko stosowanym środkiem dezynfekującym w wodzie, a marchewki dla dzieci nie są wyjątkiem. W rzeczywistości woda chlorowana ma takie samo stężenie chloru jak woda z kranu. Roztwór używany do mycia marchewek zawiera cztery części na milion chloru, co jest niezwykle podobne do tego, co znajduje się w naszej wodzie z kranu.

Marchewki są moczone w roztworze chloru i wybielacza po tym, jak zostaną pocięte na drobne kawałki. Proces ten jest ściśle regulowany, a poziom chloru i wybielacza nie jest wyższy od tego, co znajduje się w wodzie z kranu. Mimo to, na niektórych marchewkach po przechowywaniu może pojawić się biały film. Ten film nie jest chlorem powodującym raka, a produktem odwodnienia.

E-mail sugeruje, że nasączone chlorem marchewki dla niemowląt są w rzeczywistości zdeformowaną marchewką „koktajlową”. Ma to rzekomo zapobiec rozwojowi wad i zachować ich słodycz. W rzeczywistości marchewki te nie są „marchewkami koktajlowymi” – są one uprawiane w pełni i poddawane działaniu chloru, aby zwiększyć ich trwałość. Jest to stwierdzenie wprowadzające w błąd, które nie uspokoi konsumentów świadomych istnienia rakotwórczych substancji.

Po zebraniu marchew jest cięta na kawałki o średnicy około dwóch cali i krojona przez automatyczne krajalnice. Następnie płucze się je w wodzie pitnej, aby usunąć resztki chloru. Marchew jest następnie pakowana do wysyłki. Niektóre firmy produkcyjne stosują obecnie chlor w ten sposób, a praktyka ta jest akceptowana jako standard. Należy jednak pamiętać, że poziom chloru jest podobny do tego, który znajduje się w wodzie pitnej.

Innym mitem, że uprawy są dotknięte chlorem, jest pogląd, że marchewki dla niemowląt są nasączone chemikaliami. To twierdzenie zostało udowodnione przez Snopes w 2008 roku jako fałszywe. Organizacja non-profit, Have a Plant, opublikowała w 2008 roku artykuł na ten temat. Ta strona powiedziała, że marchewki dla niemowląt są myte w rozcieńczonym roztworze wybielacza chlorowego, który szybko odparowuje. Ponadto ilość chloru w roztworze jest podobna do tej, która znajduje się w publicznej wodzie pitnej i nie stanowi zagrożenia dla konsumentów.

Podczas gdy odpowiedź na pytanie: „Czy chlor powoduje raka u marchewek dla dzieci?” nie została jeszcze potwierdzona, należy pamiętać, że woda jest ważnym elementem zaopatrzenia w żywność. Nie jest to jednak jedyny problem. Chlor pomaga zmniejszyć liczbę zarazków obecnych na produktach. Bakterie te mogą pochodzić z gleby lub zanieczyszczenia podczas przetwarzania. W rzeczywistości istnieje wiele sposobów, w jakie marchew może zostać zanieczyszczona przez chlorowaną wodę.

Pomimo obaw dotyczących chloru w marchewkach dla niemowląt, wielu rodziców lubi te smaczne przekąski. Są one doskonałym sposobem na zapoznanie dzieci i nastolatków ze zdrową żywnością. Są wygodne i sycące, świetnie nadają się na szybką przekąskę. Pamiętaj tylko, aby sprawdzić etykiety przed zakupem paczki marchewek dla dzieci. Istnieje kilka metod dezynfekcji marchewek przed ich spożyciem. I nie zapomnij użyć świeżego roztworu czyszczącego, aby uniknąć pestycydów.

Czy konieczne jest usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych?

Aby wyeliminować zanieczyszczenia mikrobiologiczne, niektórzy producenci myją marchewki dla niemowląt w roztworze chlorowanej wody. Woda używana do tego procesu powinna mieć pH pomiędzy 6 a 7 oraz stężenie chloru pomiędzy 100 a 150 ppm. Czas ekspozycji musi być krótki (pięć minut), a woda musi być usunięta z marchwi za pomocą suszarek wirowych lub płukania. Stężenie chloru stosowane w tym procesie jest niższe niż występujące w środowisku naturalnym.

Obróbka chlorem może pomóc w ograniczeniu ryzyka zatrucia pokarmowego poprzez eliminację bakterii, zwłaszcza E. coli. Wielu producentów marchwi stosuje roztwór chloru do swoich produktów, aby zapobiec pojawieniu się białego rumieńca. Chociaż proces ten nie jest wymagany dla wszystkich warzyw, jest zalecany dla niektórych. W sezonie zimowym, kiedy zastosowanie fungicydów jest niemożliwe lub niepraktyczne, konieczne jest monitorowanie stanu odżywienia upraw. Dla marchwi odpowiednie ilości składników pokarmowych podano w tabeli 2.

Marchew młoda po dłuższym przechowywaniu może zejść i stać się śluzowata. Jeśli warzywa te nie są prawidłowo przechowywane, mogą powodować zatrucia pokarmowe. Aby temu zapobiec, marchewki dla niemowląt przed zapakowaniem są myte roztworem chloru. Proces ten zapobiega wczesnej degradacji. Jednak nadal korzystne może być opłukanie marchewek przed przechowywaniem ich w lodówce. Biały nalot na marchewkach jest oznaką odwodnienia. Moczenie marchewek w wodzie z lodem może przywrócić im pierwotną świeżość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *